maandag 1 april 2024

DE HEILIGE GRAAL - HEMELSE VREDE


'Galahad, Parcival en Bors denderen de ophaalbrug van Kasteel Korbijn over en zien meteen Lancelot ineengezakt zitten bij de deuren van de grote hal. De drie stijgen af en willen Lancelot op de been helpen, maar deze houdt hen tegen. "Ik kan niet verder," zegt hij. "Ik ... ik heb het geprobeerd."

De drie gaan het kasteel binnen, waar een eigenaardige sfeer hangt. "Het is moeilijk om je vinger op te leggen," zegt Parcival, "maar het lijkt hier wel té nieuw, té schoon." De anderen knikken. Bors zegt: "Ik zie de muur, maar ik vraag me af of die wel echt van steen is gemaakt."
Galahad neemt een trap naar beneden en de anderen volgen. Na enkele meters komen ze terecht in een koele mist die hen het zicht ontneemt. "Ik zie niets meer," zegt Bors. "Lopen we niet in een valstrik? Dit voelt niet goed." "Ik voel me prima," zegt Parcival. "Beter dan ooit, eigenlijk."
"We gaan verder," besluit Galahad, maar Bors blijft staan waar hij staat. Hij is in zijn hoofd al in gevecht met gevaren die er niet zijn. 

De trap eindigt in een druipsteengrot, ver onder het kasteel. Daar zien de twee overgebleven helden de Heilige Graal. Terwijl ze de Graal zien, zijn ze in de Graal, om de Graal en zijn ze de Graal zelf. Wat boven begon als een vreemde sfeer is hier beneden een surrealistische ervaring geworden; een gefragmenteerde, psychedelische werkelijkheid, doordrongen van het Licht dat de Heilige Graal uitstraalt. Alles is vredig. Alles is goed.
Alles is één.
"Dit moet de hemel zijn," zegt Galahad de Pure. "Ik wil hier nooit meer weg."
"Ik ook niet," zegt Parcival de Onschuldige. "Dit is waar ik altijd heb moeten zijn." 

Op het allerhoogste niveau van je individuele zijn, net onder het niveau waar je oplost in het Licht van Universele Eenheid, bevind zich je Goddelijke Zelf. Daar is het kalm en sereen. Alles is er goed en vredig. De overheersende kenmerken van de energie daar zijn perfecte harmonie en diepe rust. Dit is het hoogste, allermooiste niveau van Licht dat door een individu bereikt kan worden. Het is hoogste niveau van energie dat iedereen, in wezen, is.

Enkele niveaus lager, op het niveau van je Hoge Zelf, is het natuurlijk ook heel rustig en vredig. Het is er echter wel te merken dat de Aarde dichterbij is: goedheid kan er relatief vurig en doelgericht zijn en liefde kan er best vorwaardelijk  zijn.
Om contact te maken met die hoge, serene rust en die energie je leven binnen te halen, moet je er niet alleen voor kiezen om een Bron van Goedheid en Liefde te zijn, maar ook een Bron van Rust - voor jezelf en anderen.
Lancelot is een grote held en een krachtige, grootse ridder, maar hij mist de rust, innerlijke vrede en sereniteit om zo hoog te komen met zijn energie. Daarom moet hij afhaken bij de deur, zoals Bors moet afhaken bovenaan de trap.

Veel meer dan zijn vader, lijkt Galahad bereid en in staat om goedheid en wijsheid te stellen boven de grillen van het ego. Lancelot kent veel momenten waarop hij goed en wijs is, maar nooit in die mate dat hij helemaal boven zijn ego uitstijgt. Galahad en Parcival worden daarentegen nauwelijks gemotiveerd door hun ego en vrijwel geheel door hun innerlijke wijsheid en de goedheid van hun hart.

Voor wie meer in contact wil komen met de rust en vrede van de Goddelijke Zelf, doen zich voortdurend keuzemomenten voor: momenten waarop je kunt kiezen voor meer harmonie of minder harmonie. Lancelot, die zo werd aangetrokken door actie en gevaar, koos op die momenten steevast voor het minder harmonieuze pad. En zo bega je niet de weg naar de Graal. 

De keuze voor een leven in harmonie kan uitdagender zijn dan de keuze voor een leven in goedheid of liefde. Onze samenleving is - eigenlijk net als die van Arthurs ridders - zo op snelheid, effect en tastbaar resultaat gericht, dat harmonie, rust en geleidelijkheid er vaak bij inschieten. In brede kringen van onze samenleving wordt harmonie hooguit beschouwd als een waardevol luxe-artikel - beschikbaar voor wie het zich kan veroorloven - maar zeker niet als iets productiefs; iets wat andere doelen dichterbij brengt. Mede door deze onderwaardering is harmonie niet altijd even makkelijk in een carrière in te passen.

Als je ook wilt gaan voor meer rust en harmonie, wees dan vooral bereid om los te laten wat er niet bij past. Laat je onrust en onvrede los voorzover je kunt, zonder iets te forceren. Loop minder achter zaken aan die anderen belangrijk vinden. Loop minder achter status en publiek succes aan. Loop minder achter geld aan. 

Probeer de rust en de harmonie waarnaar je streeft ook terug te laten komen in je acties. Dan zul je rust en harmonie terugzien in het resultaat. Alle energie waarmee je iets onderneemt, zie je altijd terug in het resultaat.
Voorkom daarom ook chaos en haast.
Onderneem geen bepalende acties op basis van een enkele, losse impuls.
Wees niet te snel van buitengewone ervaringen onder de indruk.
Om de echt belangrijke boodschappen en aanwijzingen te missen, moet je echt je best doen, want die komen meerdere keren naar je toe, meestal langs verschillende wegen.
Handel niet impulsief waar het gaat om belangrijke zaken, die je leven voor langere tijd zullen medebepalen. Handel rustig en handel in harmonie, in lijn met wat je wilt bereiken, met je Hart en Ziel. 

De rust, harmonie en sereniteit van je Goddelijke Zelf kun je alleen bereiken - of zelfs maar benaderen - wanneer je je Goddelijke Zelf de koers laat bepalen. Daarvoor hoef je alleen maar los te laten: dan komt het stuur vanzelf in handen van je Goddelijke Zelf.
De grootste kunst voor je persoonlijkheid is het om zich daarbij vooral niet te verzetten tegen wat allemaal "vanzelf" gebeurt. Als je het Licht en het Goede meer ruimte geeft in je leven, vindt alles vanzelf zijn plek en wordt je leven een stuk fijner en moeitelozer.

Je leven in een staat van "zen" te brengen, kan beangstigen, vooral omdat je veel controle uit handen geeft aan het Universum. Dit kan je aanvankelijk flink desoriënteren. Mocht die desoriëntatie langere tijd aanhouden, probeer dan rustig te blijven en probeer ook zoveel mogelijk los te laten. Vertrouw en laat je dragen door de stroom. Accepteer dat het mogelijk is dat je oude werkelijkheid en je oude persoonlijkheid niet meer bestaan en dat je oude manieren om met dingen om te gaan niet meer werken. 

Probeer ook in te zien dat deze desoriëntatie je helderheid kan belemmeren, waardoor je verminderd in staat bent om dingen goed te zien en te plaatsen. Loslaten en vertrouwen op de stroom is ook daarom vaak de beste optie die je hebt - ten minste tot het opwaaiende stof is gaan liggen; tot je leven weer meer tot rust is gekomen. 

Sommige mensen raken in zo'n situatie echter een beetje in paniek en willen dan juist zien, snappen en bepalen waar ze heen gaan. "Alles is onzeker!" roepen deze mensen dan uit. "Ik weet niet wat ik moet doen! Ik kan niks zien! Ik moet iets doen, want ik zie niks!" Dat is ongeveer wat Bors overkomt in de Graalburcht. 

Stuur in deze gevallen liefde, geruststelling en helende energie naar je paniek, je angst of je verwarring. En accepteer alles wat er gebeurt. Accepteer dat je in een fase van verandering zit. Accepteer dat dit je verwart en accepteer dat je er misschien niet heel gracieus mee omgaat. Laat het maar over je heen komen. Het is allemaal goed. Zeg maar: "Alles is goed voor iets. Het Universum is vriendelijk en werkt in wezen altijd in mijn voordeel."

Mocht dit niet goed voor je voelen, doe het dan niet. Als het je angstig maakt om gevestigde normen en gewoonten verder los te laten dan je nu doet, erken dat dan en gun jezelf die ruimte. Stoer doen is niet bevorderlijk. Zet precies zo'n grote stap in het onbekende als veilig voor je voelt. Zelfs voor een eerste, kleine stap op een onbekend pad heb je al wat moed nodig, dus dring jezelf niets op. Neem de tijd.

Helemaal in de drukte van de westerse wereld kan het een uitdaging zijn om de nodige rust te vinden. We zitten nu al een decennium of twee midden in een technologische en sociale revolutie. Dat vraagt ook het één en ander aan flexibiliteit en aanpassingsvermogen van ons zenuwstelsel en emotionele stelsel.
Toch blijft tot rust komen heel goed mogelijk, ook in ons hectische hier en nu.
Er zijn, om te beginnen, allerlei gereedschappen om je erbij te helpen: rustgevende muziek, rustgevende drankjes, bloemen, kristallen, wierook, oordopjes, yoga, ademhalingstechnieken, meditatie-oefeningen en noem maar op. 

Lukt het je desondanks niet om voldoende rust te vinden, denk dan niet dat je het slecht doet. Soms heb je gewoon tijd nodig. Dan moet je antwoorden voor jezelf vinden, bepaalde verbindingen maken, wennen, je nieuwgevonden krachten uittesten, je zenuwstelsel bekrachtigen, oude ellende loslaten, enzovoort. Waardeer jezelf: je bent ver gekomen! Wees goed voor jezelf, wat er verder ook gaande is in je leven. Gun jezelf genoeg tijd en rust. Denk niet dat haast je vooruit helpt: haast creëert opschudding en chaos, waardoor het je verzwakt en dus uiteindelijk vertraagt.
Bovendien is haast nergens voor nodig, want het leven van je Ware Goddelijke Zelf heeft geen einde.'

Uit het boek "Ridders van Licht: durven - standhouden - overwinnen" door Barbara Borecka  en Rene Argonijt, Uitgeverij Hajefa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Romantische tips voor mannen en vrouwen

Omarm je kansen op Liefde! Geef het nooit op! Zelfs als je hart in het verleden gebroken is, vergeet niet dat er vele oprechte, geweldige me...